Pact

București, Sector 3

Către: toți decidenții politici (candidați la functia de Primar S3 și partide cu candidați propuși pentru Consiliul Local Sector 3)

Pactul Verde pentru Parcul IOR Titan și pentru Zonele Verzi din Sectorul 3

TRANSFORMAREA situației dramatice a zonelor verzi din sector și a Parcului IOR în OPORTUNITATEA de a îngriji un SECTOR VERDE în mod profesionist, sustenabil, colaborativ și transparent.

Preambul

Pactul Verde are scopul de a transmite tuturor decidenților politici dorințele locuitorilor cartierului Titan referitoare la parcuri și spații verzi din sectorul 3, fiind o portavoce a comunității noastre. Dorim să ne asigurăm astfel că politicienii își trasează drept o prioritate de prim rang în agenda lor administrativă viitorul sănătății noastre publice, protecția mediului și înființarea de noi parcuri și spații verzi.

În București și în Sectorul 3, mediul urban a cunoscut o perioadă îndelungată de scădere suprafețelor spațiilor verzi și poluare iar această tendință s-a accentuat dramatic în ultimii ani. Simțim și vedem declinul atunci când mergem în Parcul IOR, prin grădinile de bloc, pe străzi, când solicităm informații de interes public sau când dorim să participăm la luarea deciziilor care privesc comunitatea. Ne referim mai ales la parcuri și spații verzi care sunt ori au fost retrocedate în neștire ori care au fost diminuate constant prin asfaltare sau pavare, împrejmuiri (garduri) supradimensionate și omniprezente în jurul spațiilor verzi,  copaci otrăviți cu substanțe toxice, mutilați, uscați și tăiați ori sufocați de construcții ilegale pe spații verzi.

Totodată ne lovim zilnic de trotuare greu accesibile, sufocate de automobile parcate ilegal; suntem martorii unei ocupări excesive a spațiilor pietonale cu parcări sau a imposibilității deplasării în siguranță cu bicicleta, suntem aglomerati de dezvoltări urbanistice în logica profitului rapid, investiții supradimensionate în lucrări de infrastructură dar și în activități de divertisment, balciuri fără sens și fără consultare publică.  

Observăm în mod constant lipsa de viziune și de profesionalism a decidenților, însă mai ales absența iubirii față de acest oraș și lipsa de respect față de locuitori și bunurile comune ale acestora. Administrarea Sectorului 3 se desfășoară fără expertiză, iar firmele apropiate dictează politica de investiții a primăriei, așa cum a fost evidențiat în numeroase investigații jurnalistice. Opacitatea și risipa banului public au devenit probleme frecvente. Există numeroase oportunități de a remedia problemele publice și de a reda Sectorului 3 și Bucureștiului gloria pe care o merită, oferind locuitorilor săi acel „acasă” pe care îl caută.

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan s-a constituit ca răspuns la îngrijorarea și necesitatea cetățenilor în urma deteriorării Parcului IOR, ca urmare a lipsei de acțiune din partea autorităților, în special a Primăriei Sectorului 3. 

În ultimii ani am avut numeroase interacțiuni cu administrația publică, dar și cu locuitori din comunitatea din sector iar mulți dintre membrii sunt implicați civic în comunitate de peste un deceniu. Confruntarea cu nevoile și problemele imediate de-a lungul anilor ne-a condus să elaborăm acest document, cunoscut sub numele de Pactul Verde pentru IOR și Spații Verzi, în care am exprimat observațiile noastre privind modul în care credem că ar trebui administrat sectorul și orașul. 

În stabilirea priorităților evidențiate în Pactul Verde pentru IOR, am realizat o consultare publică a comunității pe care o reprezentăm prin distribuirea unui chestionar la care avem peste 760 de răspunsuri unice. Considerăm că acest eșantion reprezentativ nu poate fi ignorat și avem convingerea că veți lua în considerare următoarele priorități și reglementări propuse în prezentul Pact Verde pentru Sectorul 3, prin semnarea lui. Mai mult, ne punem la dispoziția dumnevoastră pentru a colabora în beneficiul comunității, în următorii 4 ani, pentru a atinge direcțiile principale din Pactul Verde pentru Parcul IOR Titan și pentru Zonele Verzi din Sectorul 3.

Prezentul Pact Verde pentru Parcul IOR și pentru Zonele Verzi din Sector este adresat fiecărui candidat la Primăria Sectorului 3 și fiecărui partid politic care are consilieri în actualul mandat al Consiliului Local al Sectorului 3, precum și al Consiliului General al Municipiului București. Ne dorim ca ideile noastre din prezentul Pact să contribuie la efortul zilnic al noii administrații doar în beneficiul comunității și al orașului. Este crucial ca profesionalismul, responsabilitatea, sustenabilitatea, respectul pentru mediu și pentru oameni să fie norme de bază, și nu excepții rare care să uimească. Trebuie să capitalizăm din greșelile administrațiilor anterioare și să persistăm în promovarea progresului, protejării mediului înconjurător, frumuseții și inovației.

Proiect realizat cu sprijinul:

Priorități și reglementări necesare transformării

Faptul că retrocedarea acestei zone verzi este una îndoielnică și problematică a fost recunoscută de toate autoritățile competente (Primărie Generală, Prefect, Primărie de Sector), așa că le cerem politicienilor să se așeze la masă și să găsească o soluție viabilă pentru ca zona ‘retrocedată’ din Parcul IOR să fie redată comunității sub forma în care ea a făcut parte din viețile noastre de jumătate de veac: ca parc, spațiu verde, zonă în care natura abundă! 

Cerem candidaților ca atunci cand vor fi fost aleși în funcția de Primar să determine autoritățile statului să vină la fața locului și să facă o evaluare serioasă asupra pagubelor produse prin otrăvirea copacilor, incendierile și defrișările ilegale aplicate cu intenție în ultimii 2 ani. De asemenea, este imperios necesar să facă toate demersurile necesare pentru ca, până la reîntregirea cu Parcul IOR, defrișările și otrăvirea, arderea și tăierea arborilor din zona retrocedată să fie oprite! 

Bucureștiul, asemeni tuturor orașelor europene, trebuie să ia măsuri concrete pentru protejarea și creșterea suprafețelor verzi, conform prevederilor Uniunii Europene și recomandărilor organizațiilor internaționale. Extinderea spațiului verde atrage după sine reducerea poluării, creșterea calității vieții și cultivarea simțului apartenenței indivizilor la comunitate.

 

Solicităm crearea de condiții favorabile pentru proliferarea biodiversității în sector, prin amenajarea de pajiști cu flori melifere, promovarea habitatelor pentru insecte, păsări și animale sălbatice, dezvoltarea pădurilor urbane și a grădinilor comunitare.

 

STOP retrocedării spațiilor verzi!

Solicităm verificarea tuturor retrocedărilor de terenuri din Sectorul 3 și elaborarea unui plan pentru recuperarea acestora. Cerem răscumpărarea spațiilor verzi retrocedate de la proprietarii privați, la prețul zonei și reinstituirea funcției lor ca spații naturale destinate comunității, prioritizând zonele care nu au acces la un spațiu verde de proximitate pe o rază de 1km.

 

Solicităm reîmpădurirea și/sau reînverzirea zonelor retrocedate. Vrem să creăm un parc bogat în vegetație și biodiversitate, o oază sălbatică în mijlocul cartierului. Ne imaginăm un fel de grădină botanică, axată pe speciile native și natura urbană, care să includă și o zonă de grădină comunitară unde locuitorii să poată planta și cultiva plante (cu flori dar și unele legume) pentru a le vedea crescând și a le consuma ulterior. 

 

Restaurarea spațiilor verzi betonate este esențială.

Este necesară colaborarea cu specialiști în mediu și sănătate publică pentru a găsi soluții care să atenueze încălzirea excesivă a zonelor din jurul locuințelor și a suprafețelor betonate (de exemplu, un covor de vegetație va reduce temperatura la nivelul solului https://www.geo.uaic.ro/uclar/).

Un plan pentru îmbunătățirea colectării deșeurilor: În multe locuri, cum ar fi între blocuri și în spațiile deschise, deșeurile nu sunt colectate la timp, fiind răspândite de vânt sau de animale, ceea ce face ca aceste locuri să devină insalubre și greu de curățat.

 

Instalarea de senzori pentru monitorizarea calității apei, solului și aerului în tot sectorul, cu publicarea în timp real (video) a datelor pe site-ul administrației locale.

Gestionarea corespunzătoare a întreținerii spațiilor verzi prin umezirea materialelor de lucru,  fără praf, fără utilizarea suflantelor poluante și a utilajelor cu motor de ardere în 2 timp, care elimină noxe, ridică praful și distrug liniștea cetățenilor.

 

Solicităm o atenție specială pentru reducerea poluării fonice în parcul IOR. Locuitorii din vecinătatea parcului sunt supuși impactului poluării fonice, fenomen cunoscut și sub denumirea de zgomot sau poluare sonoră. Aceasta se referă la prezența excesivă și necontrolată a sunetelor nedorite și deranjante în mediul înconjurător. În parcul IOR, dar și în alte zone din sector, poluarea fonică depășește limitele admise atât ziua, cât și noaptea, fiind cauzată de suflante și alte echipamente, de concertele în aer liber din perioada caldă a anului și/ sau de muzica la volum ridicat de la terase și chioșcuri. Aceste zgomote perturbă echilibrul natural al mediului și au efecte negative asupra sănătății noastre, a faunei și a ecosistemelor. Conform chestionarului care a stat la baza prezentului pact, cel mai important beneficiu pe care cetățenii îl caută într-un parc este liniștea. Peste 86% dintre respondenți vor ca ca parcurile să fie păstrate ca zone de liniște și recreere în mijlocul naturii, o evadare dintr-un oraș zgomotos. Din acest motiv, solicităm un angajament ferm din partea viitorul primar pentru ca evenimentele care implică sunet amplificat să fie organizate în spații special amenajate, unde nu deranjează vecinii și cetățenii care caută un moment de odihnă și pace în parcurile din Sectorul 3.

Refuncționalizarea locurilor de îmbăiere publică:

De exemplu, ștrandul Cara, un loc îndrăgit de locuitori, a devenit nefuncțional în urmă cu câțiva ani. Avem nevoie de locuri de scăldat, mai ales în contextul încălzirii climatice accentuate pe care o resimțim în București. Indiferent de problemele juridice ale acestor spații, fie că sunt în proprietate privată, fie că necesită resurse suplimentare sau întâmpină alte obstacole, se pot găsi soluții pentru refuncționalizare în beneficiul public.

 

Cișmele publice:

Numărul de cișmele din parc și din cartier este redus în comparație cu alte părți ale orașului. Harta cișmelelor poate fi consultată la adresa https://tinyurl.com/8hn7e28c. Starea cișmelelor existente este deteriorată și necesită reparații ori înlocuire astfel încât acestea să deservească o categorie cât mai largă de cetățeni, animale de companie și păsări sălbatice din mediul urban.

 

Acoperișuri verzi:

Solicităm implementarea acoperișurilor verzi pentru a contribui la reducerea efectului de insulă de căldură urbană și pentru a îmbunătăți calitatea aerului.

 

STOP tăierii arborilor!

STOP betonării spațiilor verzi!

Avem nevoie de creșterea suprafețelor de spații verzi nu de micșorarea lor.

STOP construcțiilor aleatorii și/sau ilegale pe spații verzi!

 

Este necesară instituirea unor reglementări stricte în procesul de autorizare a construcțiilor pentru dotări publice în parcuri, cum ar fi chioșcuri, grupuri sanitare, cișmele și structuri temporare. Aceste reglementări vor fi stabilite cu ajutorul experților în spațiu public și accesibilitate și vor fi documentate într-un ghid de bune practici, incluzând atât exemple pozitive, cât și exemple negative.

 

Principiile fundamentale ale acestor reglementări vor fi: construcții minimale, poziționate uniform în parcuri, cu volume simple și non-invazive față de natură, realizate din materiale naturale și subordonate unui stil estetic predefinit și uniform.

 

STOP transformării Parcului IOR într-un bâlci!

 

În ultimii ani, Parcul IOR a fost invadat de construcții private, ilegale și aleatorii, cum ar fi terase de toate felurile, chioșcuri cu gogoși și porumb fiert, castele gonflabile, grătare în zonele de sport, panouri publicitare și difuzoare de reclame. Ne dorim să ne bucurăm de natura locului, având acces la un număr restrâns și bine definit de dotări publice, conform celor menționate mai sus. Accesul operatorilor la aceste dotări publice se va face doar prin concurs, având ca principale criterii de selecție calitatea produselor, calitatea construcțiilor, conform descrierilor anterioare, fiscalizarea activităților și respectul față de natură. În plus, conform articolului 18 din Legea 24/2007 a spațiilor verzi, suprafețele amenajate nu pot să depășească maxim 10% din totalul unui parc, incluzând alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc și odihnă, construcții pentru expoziții și activități culturale, construcții ușoare cu caracter provizoriu pentru activități de comerț și alimentație publică, grupuri sanitare, spații pentru întreținere.

(https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/78673)

 

Cerem interzicerea activităților dăunătoare pentru sănătatea cetățenilor și a mediului!

 

Nu dorim investiții publice în obiective decorative și/sau inutile, care reprezintă o cheltuială inoportună a banului public. Un exemplu în acest sens este acela că nu dorim instalarea de fântâni arteziene pe lac! Acest proiect a fost contestat public în ședință de Consliu Local de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan și Greenpeace, deoarece amenință grav fauna și flora din lacul IOR pentru o estetică kitsch de care comunitatea nu are nevoie. Banii ar putea fi folosiți într-un mod mai chibzuit, spre exemplu pentru conservarea zonelor verzi aflate în pericol. Cu toate ca au fost exprimate nenumărate opinii, recomandările cetățenilor nu au fost luate în considerare, iar Consiliul Local a aprobat proiectul, spre dezamăgirea și alarmarea cetățenilor. Vizitatorii parcului doresc să se bucure de natură, nu de sunetele si luminile artificiale ale fântânilor.

Dorim desemnarea unui responsabil și a unei echipe pentru administrarea parcului în colaborare împreună cu cetățenii care doresc sa se implice.

 

Vrem transparență și o bună gospodărire a banilor publici. Ne dorim un website centralizator pentru parcuri și spații verzi, unde să fie prezentate transparent investițiile publice pentru parcuri, în detaliu. 

 

Cerem colaborarea administrației cu echipe multidisciplinare pentru amenajarea și îngrijirea parcurilor și a grădinilor, precum și cu specialiști în spațiu public sau sănătate publică.  Este inadmisibilă utilizarea unor echipe de muncitori fără cunoștințe în domeniu, fără planuri de îngrijire a vegetației și de ocrotire a viețuitoarelor sălbatice! Specialiștii pot oferi sprijin în alegerea materialelor pentru pavaj, cu atenție față de utilizatori: copii în cărucioare, persoane cu dizabilități, alunecare în perioadele cu umezeală, ploaie, îngheț, praf împrăștiat în perioadele secetoase, substanțe nocive care contaminează solul șamd. 

 

Orice soluție dorită de către administrație va fi decisă în urma unei prezentări tip concurs de idei dar și a consultării cetățenilor: susținerea proiectelor se va face deschis, public, pe mai multe canale de comunicare, pe limba tuturor, dar și cu informații tehnice complete și cu votul cetățenilor. O altă variantă este desemnarea unui consilier local din fiecare partid pentru zona verde IOR, care să informeze la timp comunitatea despre proiectele propuse în dezbaterea Consiliului Local și ale Primăriei, și care să cunoască problematicile și nevoile specifice acestei zone. 

 

Totodată dorim maparea parcurilor și a spațiilor verzi administrate de primăria de sector, a facilităților publice de recreere, a evenimentelor publice din parcuri, a programelor sportive, de recreere, de educație și îngrijire a naturii, pentru toate categoriile de vârstă și prezentarea acestor informații în mod deschis, transparent și ușor accesibil pe siteul primăriei.

 

Implementarea unor proiecte-pilot, în primă fază, prin care cetățenii, în colaborare cu Primăria, să adopte și să îngrijească spațiile verzi dintre blocuri și nu numai. Voluntarii pot ajuta la restaurarea pădurilor și grădinilor urbane, comunitare, la plantarea și îngrijirea arborilor de pe stradă și din grădini, recoltarea și propagarea semințelor autohtone și monitorizarea faunei locale. Prin faptul că oamenii devin îngrijitori ai spațiilor verzi, aceștia pot contribui la asigurarea faptului că resursele naturale ale orașului nostru sunt păstrate în siguranță pentru generațiile viitoare.

 

Un bun exemplu, inspirațional și aspirațional, pe care îl urmărim și ne dorim să fie implementat și la noi în sector, este modelul de bună gestionare al spațiilor verzi din New York, de către Departamentul pentru Parcuri și Recreere al administrației orașului în colaborare cu cetățenii: https://www.nycgovparks.org/. Website-ul conține: 

  • Listarea tuturor parcurilor, iar pentru fiecare parc există descriere, hartă, facilități, istorie a locului
  • Cartarea arborilor din sector (ex: https://tree-map.nycgovparks.org/), cu ajutorul grupurilor de inițiativă și a voluntarilor, așa cum a fost realizată cartarea arborilor din zona retrocedată. Această inițiativă generează statistici și oferă informații pentru fiecare copac privind inspecții actualizate, activități de îngrijire, beneficii ecologice etc. 
  • Listarea serviciilor pentru întreținerea arborilor, cu posibilitatea mapării celor cu probleme. Instituirea unui serviciu de întreținere a arborilor, prin care cetățenii pot raporta la un număr de telefon special arbori deteriorați, în pericol de cădere, interferențe cu semne de circulație și alte situații care pun în pericol fie viața oamenilor, fie viața copacilor. 
  • Celebrarea copacilor bătrâni sau magnifici, ca simboluri unice ale bogatei naturii din sector. Implementarea unui sistem de nominalizare de către locuitori a acestor arbori magnifici, pe baza unor criterii comunicate pe website, precum semnificație istorică, botanică și/sau culturală. https://www.nycgovparks.org/facilities/great-trees/nominations 
  • Listarea facilităților publice precum piscine, plaje, spații pentru sport, locuri de joacă, cursuri sportive, centre și spații de recreere, grădini comunitare, spații pentru câini, centre pentru educație legată de natură, patinoare, din fiecare parc sau spațiu verde cu detalii de acces, program, contact operator, alte resurse.  
  • Listarea evenimentelor publice din parcuri, precum: concerte, teatru, dans & sport, arts & crafts, filme, jocuri, tururi, bird watching, studierea naturii, grupuri de alergat, grupuri de plimbare etc.
  • Listarea programelor, pentru copii, tineri, seniori, dar subliniem în mod special programele de stewardship al parcurilor și Urban Park Rangers
  • Listarea permiselor și autorizațiilor existente și posibile pentru activități în spații verzi
  • Poll-uri de consultare a cetățenilor legate de diverse elemente din parcuri, pentru a înțelege percepția locuitorilor, importanța anumitor obiective pentru aceștia, ce își doresc.

Actualmente, Politia Locala S3 deservește intereselor celor care distrug spațiul verde, deși ar trebui sa fie garantul respectării drepturilor și siguranței cetățenilor, a comunității. De aceea cerem asigurarea unui mecanism transparent de control prin care polițiștii locali să poată fi sancționați dacă nu slujesc corect legea și comunitatea

Cerem sancțiuni clare pentru personalul Primăriei care nu arată solicitudine și interes pentru rezolvarea eficientă a sesizărilor cetățenilor: sancționarea sau înlăturarea funcționarilor care, în mod repetat, răspund nepoliticos sau parțial la sesizările cetățenilor și recompensarea celor care răspund corect și complet. Profesionalizarea funcționarului public și angajarea celor mai buni profesioniști în domeniu trebuie să redevină o prioritate pentru instituțiile locale. 

Este necesar ca un proiect urbanistic respins să nu poată fi supus din nou și din nou la vot, decât dacă e legal și după modificarea sa conform recomandărilor. Consiliul Local votează oportunitatea proiectelor de urbanism propuse, NU legalitatea, care este stabilită de aparatul de specialitate din Primărie. Nu orice proiect legal este și oportun pentru comunitate

Avem convingerea că politicienii, funcționarii și cetățenii pot colabora și că doar ÎMPREUNĂ putem transforma cu succes orașul!

Mai jos veți găsi răspunsurile a peste 760 de cetățeni din comunitatea IOR Titan la întrebările din chestionarul privind percepția locuitorilor asupra Parcului IOR Titan și a spațiilor verzi din sectorul 3.

Au semnat (în ordinea de pe buletinele de vot) următorii candidați la funcția de Primar Sector 3:
Vasile Negrilă (PUSL), Paul Gheorghe (SOS), Lucian Judele (USR-PMP-Forța Dreptei) și Ana Ciceală (independentă, susținută de alianța REPER, SENS și Uniunea pentru Reforma Statului și Protecția Drepturilor Fundamentale).

Gheorghe Daniel Paul Romeo – Candidat Partidul SOS România

Vasile Negrilă – Candidat Partidul PUSL

Lucian Judele – Candidat Partidul Dreapta Unită

Ana Ciceală- Candidat Independent


🔏 Nu au semnat (încă): Robert Negoiță (PSD) și Alexandru Marco Niță (AUR).

🖋️ Au semnat (în ordinea de pe buletinele de vot) următoarele partide cu candidați la funcția de consilier local în Consiliul Local Sector 3: Alianţa REPER Sector 3 – Partidul SENS – Uniunea pentru Reforma Statului pentru Sector 3, Partidul Umanist Social Liberal PUSL și Alianţa Dreapta Unită, formată din USR Sector 3 – Partidul Miscarea Populara Sector 3 – Forța Dreptei Sector 3.

🔏 Nu au semnat (încă): Alianţa Electorală PSD Sector 3 – PNL Sector 3, Alianța pentru Unirea Românilor AUR – Sector 3 și Partidul S.O.S România.

Prezentul Pact Verde pentru Parcul IOR și pentru Zonele Verzi din Sector este adresat fiecărui candidat la Primăria Sectorului 3 și fiecărui partid politic care are consilieri în actualul mandat al Consiliului Local al Sectorului 3, precum și al Consiliului General al Municipiului București. Ne dorim ca ideile noastre din prezentul Pact să contribuie la efortul zilnic al noii administrații doar în beneficiul comunității și al orașului. Este crucial ca profesionalismul, responsabilitatea, sustenabilitatea, respectul pentru mediu și pentru oameni să fie norme de bază, și nu excepții rare care să uimească. Trebuie să capitalizăm din greșelile administrațiilor anterioare și să persistăm în promovarea progresului, protejării mediului înconjurător, frumuseții și inovației.

Proiect realizat cu sprijinul:

Fii și tu parte din prietenii parcului și ajută-ne să îl salvăm!

Parcul are nevoie de noi, de cetățenii sectorului și nu numai. Vino alături de noi și ajută-ne să îl readucem la viață!

Donație

Ajută-ne să readucem la viață parcul IOR printr-o donație.

Devino voluntar

Poți oricând să devii voluntar și să faci parte din comunitatea noastră.

Evenimente

Periodic vom crea evenimente pentru salvarea parcului și care au menirea să ne readucă împreună pentru cauza noastră.