Acțiuni de salvare a parcului nostru drag

Asociația “Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan” este o expresie a comunității noastre, a miilor, în fapt a sutelor de mii, de oameni care prețuiesc și au multe amintiri aparte din parcul nostru drag.

Protestul din parc

25 martie 2023

Primul protest menit să ne facă văzuți de către autorități

Peste 1500 de oameni au răspuns la apelul Grupului de Inițiativă IOR-Titan și au protestat pe 25 martie, în zona retrocedată, într-un demers pentru salvarea celor 12 hectare retrocedate din parcul IOR, unde sute de arbori de pe acest spațiu verde au fost tăiați ilegal în ultimele luni, sub ochii autorităților care au dat doar amenzi simbolice, de 100 de lei pentru fiecare copac pus la pământ.

„Ne-am strâns pentru că ne doare sufletul de ce se întâmplă cu zona asta. După cum vedeți, au venit oameni de toate generațiile, unii au copilărit aici, eu nu am copilărit aici, am venit când eram student, jucam fotbal cu colegii aici, și mă doare inima când văd că sunt tăiate sute de copaci și și arbuști, copaci înfloriți. Există un interes al unora să arate că acesta este un loc viran, au susținut prin instanță că aici nu a fost niciodată parc, clar o minciună, se văd aleile. Întrebați atâția oameni care și-au adus aici copiii, nepoții. Suntem aici să spunem că trebuie găsită o soluție legală pentru salvarea parcului, ne-am săturat de promisiuni, de panouri, de explicații, să se găsească o soluție ca această zonă să fie reintegrată în parc. Noi vrem să se adune Primăria Sectorului 3, Primăria Capitalei, Consiliul Local, Consiliul General, să discute și să găsească o soluție”, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Șoimaru de la Grupul de inițiativă IOR- Civică Titan.

Vezi știre aici.

A fost cel mai mare protest de mediu din ultimii ani organizat în București.

Watch This Video

Play Now

E viață în IOR
31 mai 2023

Otrăvirea și tăierile arborilor din zona retrocedată nu s-a oprit după primul protest, așa că am perseverat și am organizat un al doilea eveniment-manifest pe 20 mai. 

Atunci ne-am propus să adunăm oameni de toate vârstele, cu orice nivel de pregătire fizică pentru a participa la un picnic și o varietate de activități, workshop-uri și sesiuni de inițiere din discipline precum dans, fitness și altele asemenea. Scopul a fost de a arăta potențialul zonei retrocedate, distrugerile care au avut loc, dar și faptul că suntem aici și nu ne vom opri din a lupta pentru reîntregirea parcului.  

La cortul amplasat aici am strâns semnături la petiția pentru protejarea zonei retrocedate și întregirea parcului

Click pentru video eveniment.

București, al cui ești?
14 oct 2023

Pe 14 octombrie, membrii reprezentativi ai Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan au fost prezenți la „Târgul de inițiative civice din București” de la Green Hours jazz-café (Calea Victoriei nr. 120). 

În afară de reprezentanți ai grupurilor civice din București, la eveniment au participat consilieri locali, municipali, primari de sector, prefectul Capitalei. 

Am cerut atunci răspunsuri autorităților care s-au angajat în mod public să reîntregească parcul nostru și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili pentru tăierile ilegale, pentru otrăvirea copacilor și pentru incendiile repetate! 

Înainte de acest eveniment, prefectul Capitalei a anunțat pe 10 octombrie că a atacat în instanță Primăria Capitalei și cere anularea retrocedării terenului de aproximativ 12 hectare din Parcul IOR. Prefectul Municipiului Bucureşti a susținut atunci că Dispoziţiile de primar general nr. 4333/18.05.2005 şi 4334/18.05.2005 au fost emise cu nerespectarea prevederilor legale aplicabile.

Mai mult, la evenimentul respectiv, prefectul Capitalei a anunțat în mod public că are îndoieli mari că retrocedarea celor 12 hectare din IOR ar fi fost făcută în mod legal, iar în data de 9 aprilie 2024 el a ieșit public pentru a anunța că există suspiciuni că retrocedarea a fost realizată prin utilizarea unor documente false, iar suspiciunea apare într-un raport al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietății. Prefectul a promis atunci că va sesiza Parchetul.

Click pentru video de la eveniment.

Amendă istorică

Pe 31 octombrie, 2023, proprietarii celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR au fost amendați de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 milioane de euro pentru diminuarea spațiului verde. Amenda a fost dată pentru că pe o suprafață de 9.000 mp din spațiul verde au fost scoși arborii și iarba și zona a fost nivelată.

„Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a dat-o ieri proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 de milioane de euro. Țin să felicit Poliția Locală a Municipiului București pentru acest gest. În sfârșit Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor”, a declarat Nicușor Dan.

Amenda a fost dată în baza Legii 24/2007 privind spațiile verzi. 

„Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public, care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică. Este vorba de un articol din Legea 24/2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24, atât prin anumite propuneri care s-au făcut la Codul Urbanismului cât și de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar urma să dispară. Este un articol care penalizează schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței spațiului verde cu o sumă între 10.000 și 20.000 lei/mp”, a explicat Nicușor Dan. 

Membri GIC IOR au furnizat dovezi incontestabile și mărturii care au făcut posibilă această amendă istorică.

Articol G4Media complet aici.

Vino și tu să faci parte din comunitatea noastră!

Suntem mereu dornici să cunoaștem oameni care locuiesc în sectorul 3 și iubesc natura, așa că ne poți scrie dacă vrei să devii voluntar pentru parcul I.O.R.