Comunitate

Inițiativele cetățenilor pentru parcul IOR

Asociația “Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan” este o expresie a comunității noastre, a miilor, în fapt a sutelor de mii, de oameni care prețuiesc și au multe amintiri aparte din parcul nostru drag.
În ultimii aproape 60 de ani multe generații de copii, tineri, părinți și bunici s-au bucurat pe aleile parcului, de răcoarea lacului și de zonele de verdeață, inclusiv din cele aproape 12 hectare din zona adiacentă stației de metrou Titan, zonă verde care a fost distrusă sistematic în ultimii ani, după retrocedarea “cu cântec” din anul 2005.

Din 2013, de când am aflat despre retrocedare și am început să observăm cu mare tristețele efectele ei, comunitatea din jurul parcului s-a mobilizat în apărarea parcului.

Amintim pe scurt unele momente și acțiuni importante din acești ani de implicare civică pentru cauza Parcului IOR-Titan:

1.În aprilie 2013 prin inițiativa unui grup de cetățeni din zona Parcului s-au strâns mii de semnături pe o petiție prezentată autorităților, petiție prin care solicitam identificarea metodelor legale și morale prin care zona retrocedată să fie reintrodusă legal și funcțional în Parc.

2. Începând din 2013, prin implicarea și facilitarea mai multor cetățeni care iubesc parcul, s-au creat o pagină comunitară și un grup cu numele “Prietenii Parcului IOR” din care fac parte și sunt activi mii de oameni care vor să se bucure în continuare de tot Parcul IOR-Titan.

3. În toamna anului 2014, atunci când s-a aflat de planurile Primăriei Sectorului 3 de a construi o mare clădire în interiorul Parcului (în zona “Derdelușului”), sute de cetățeni s-au mobilizat și au cerut stoparea acestui proiect neavenit care ar fi distrus o zonă importantă a parcului. După ce mai mulți cetățeni au participat și luat cuvântul în sedințele Consiliului Local S3, au scris memorii către autorități, și-au mobilizat vecinii, au demarat acțiuni în instanță și au pichetat zona ce urma a fi distrusă, Primăria S3 a anunțat că renunță la proiect. Vezi articol AICI.

3. În 2018, când la nivelul Consiliului Local al Sectorului 3, se dezbătea Planul Urbanistic Zonal (PUZ-ul) al sectorului 3, mai mulți cetățeni din zona Parcului IOR-Titan au participat la ședințele publice și au luat cuvântul mai ales pe tema statutului zonei retrocedate din Parcul IOR și pe tema protecției spațiilor verzi din zonă.

4. Din februarie 2023 s-a mobilizat un nou nucleu civic motivat de grija față de parcul nostru drag, fiindcă eram oripilați de ce vedeam că se întâmplă în zona retrocedată: sute de copaci tăiați, otrăviți sau găuriți cu unelte; incendii repetate în cam toată zona retrocedată; distrugerea completă a spațiului verde (copaci, arbuști, iarbă, rădăcini, strat vegetal) din zona adiacentă străzii Brâncuși, vis-a-vis de “Potcoava”.

5. Prin efortul și implicarea a sute de cetățeni activi am organizat și desfășurat mai multe activități pentru cauza parcului, astfel: în 25 martie 2023 a fost organizată în zona Parcului o plimbare civică cu scopul informării şi sensibilizării opiniei publice şi a autorităților cu privire la problemele grave pe care le observam în zona retrocedată, eveniment la care au participat mii de oameni; cu ajutorul partenerilor de la organizația Greenpeace am inițiat o petiție online în apărarea Parcului ce a fost semnată de aproximativ 30000 de concetățeni; s-au trimis petiții și sesizări la multe instituții locale și naționale cu responsabilități în sfera protejării mediului și a apărării legii și a ordinii publice; s-au organizat activități recreative și sportive în mai multe zone ale Parcului IOR pentru a sublinia utilitatea și nevoia protecției integrale a parcului; s-au organizat, sub genericul “Aici a fost o pădure”, momente artistice pe tema zonei verzi distruse şi s-a publicat un ziar despre parc; s-au întocmit sute de postări, comunicate, afişe, flyere și adrese; s-au adunat date, documente și imagini despre parc, iar unele s-au transmis și unor instituții cărora ne-am adresat; s-au format grupuri de monitorizare pentru prevenția defrișărilor ilegale și pentru limitarea efectelor incendiilor și au fost mai multe demersuri de comunicare și sesizare a Consiliilor Locale (S3 și CGMB) și a instituțiilor din subordinea acestora care au atribuții în zona Parcului.

6. O parte din acest nucleu de cetățeni implicați, de vecini și iubitori ai Parcului IOR-Titan (cunoscut și sub denumirea de Parcul Alexandru Ioan Cuza), a decis la sfârșitul lui 2023 să înființeze această asociație, ca entitate legală civică pentru a continua, întări și potența lupta pentru reîntregirea, înverzirea și propășirea parcului nostru drag.
Am făcut asta pentru că am realizat că unele din demersurile și proiectele pe care le avem în vedere pentru reîntregirea și propășirea Parcului necesită să avem personalitate juridică și organizarea legală specifică unei organizații neguvernamentale non-profit. În luna aprilie a acestui an (2024) am obținut de la Judecătoria Sectorului 3 personalitatea juridică ca asociație civică de mediu iar în luna mai demarăm activitățile noastre administrative și de comunicare pentru tot Parcul IOR-Titan și zona în care trăim.

Asociația și demersurile noastre au fost și rămân cu caracter civic, participativ, nepartinic și non-profit, în beneficiul Parcului IOR, pentru protecția proprietății publice și a mediului, a biosferei în care trăim.

Suntem o asociație izvorâtă din comunitate pentru Comunitatea cristalizată în jurul Parcului IOR-Titan.

Nu cedăm Parcul IOR!

 

 

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.